Renault Fluence Ze’yi uctanuca.com için test ettik.
Renault Fluence Ze bayilerde satışa sunuldu |
Aracı çalıştırmak için kontak anahtarını (bildiğimiz kontak anahtarıyla aynı) çevirip aracın göstergesinde GO yazısını gördüğümüzde araç hazır durumda oldu. Ancak GO yazısı haricinde aracın çalıştığını anlayacağınız başka hiç bir emare yoktu.
Fluence ZE haliyle otomatik vitesli bir araç. Ancak bu bildiğimiz bir otomatik vites gibi değil. Görevi sadece motorun devir yönünü belirlemek. Yani R poziyonunda iken saat yönünde dönüyorsa, D konumunda saat yönünün tersinde dönmesini sağlıyor. Vitesin diğer konumu P. Bu konumda da motora elektrik gönderilmiyor.
Test ettiğimiz araç Fluence Business gibi bir araçtı. Farklı olarak büyük bir navigasyon ekranı vardı. Deri döşeme gibi lüks hiç bir opsiyon yoktu. Aracın dışında ön çamurluklarda (her ikisinde de, sol ve sağ) şarj girişleri vardı.
Lansmandaki bu araç 61 bin TL‘den satışa sunuluyordu fakat Haziran ayında gelecek olan araçlar 65 bin TL’den satılacakmış. Bu araçlarda biraz önce bahsettiğimiz lüks detaylar olacakmış.
Aracın kullanımı gerçekten çok rahat. Ve bu inanılmaz sessizlik içerisinde yol almak çok farklı bir tecrübe. Ancak video da da göreceğiniz gibi yayalar için bu sessizlik bir tehlike arz ediyor. Renault bunun için yapay motor sesi ekleyecek diye bilgi aldık.
Fluence ZE’nin elektrikli motoru |
Aracın hızlanması muhteşemdi. Zira 226 Nm tork aracın her devrinde (hızında) hazır durumda.. Gaz pedalına (gaz pedalı demek ne kadar doğru bilemiyoruz 🙂 potans pedalı mı demeliyiz yoksa?) bastığınızda gücü hissediyorsunuz. Uçakların kalkışında yaşadığımız sırtımızın koltuğa yapışmasını yaşıyorsunuz.
Aracın frenine bastığınızda veya gaz pedalından ayağınızı çektiğinizde araç bataryalarını şarj etmeye başlıyor.
Renault’un açıkladığı menzil 180 km. fakat bu optimal kullanımlar için geçerli olduğunu unutmamak gerek.
Araç diğer Fluence’lerden bazı detayları ile farklı görünüyor. İlk olarak ön panjurlarda mavi renkli detaylar, aynaları siyah renkte, sağ ve sol çamurluktaki iki şarj girişi ve ayrıca bagaj kaputunda siyah renkteki uzatma parçası.
Renault Fluence ZE |
Aracın bataryaları malesef bagajda konumlandırımış. Bu segmentin müşterilerinin en çok istediği ve tercihlerinden birisi, bagaj kapasitesinin büyük olması fakat Fluence ZE’de bataryalar bagajın çok büyük bir kısmını kaplıyor. Bu büyük bir handikap. Ayrıca Renault’un daha önce açıkladığı Quick Drop denilen sistem, bataryaların bagajda konumlandırılmış olmasından dolayı kullanılamıyor. Renault’dan aldığımız bilgilere göre de bu sistem Türkiye’ye en azından şimdilik gelmiyor. Ancak bizce Renault bunun eksikliğini yaşayacak. Zira en büyük rakipleri Opel ve Chevrolet, çok yakın bir süre içerisinde (vergi durumları düzeltilirse) piyasaya girecek..
Aracın yokuş kalkışını da denedik. Ve bu bile gerçekten çok güzel bir deneyimdi. Zira araçta bulunan hill holder sistemi (kayma engelleyici) beş saniye boyunca aracı geri kaydırmıyor ve gaz pedalına çok hafif dokunmanızla beraber araç en ufak bir titretme, silkeleme olmadan ilerliyor.
Aracın batarya durumunu internetten kontrol edebileceğiniz bir sistem bulunuyor. Bu ayrıca aracın GPS üzerinden rahatlıkla nerede olduğunu bulunabileceği bir sistem. Ve araçta bir sorun yaşadığınızda aracınıza uzaktan müdahalede bulunabilecek ve aracı servis uzaktan onarabilecek.
Vergi
Devlet elektrikli araçların ÖTV‘sini %3 olarak belirledi. Böylece bu araçların fiyatları alınabilecek kadar uygun rakamlara geldi. Ayrıca bu araçlar için devlet MTV’yi kaldırdı (yılda iki taksitle alınan motorlu taşıt vergisi) yani sıfır vergi. Evet yok böyle bir vergi ödenmiyor. Ayrıca bu araçlar için Egzos muayenesi yaptırmak gibi bir durumda da yok !
Bakımlar
Elektrikli araçların bakımları diğer araçlara göre oldukça farklı ve bir çok sistem olmadığı için çok çok daha ucuz olacaktır. Olacaktır diyoruz çünkü bakım adı altında servisler çok büyük paralar telepte edebilir. Oysa içten yanmalı motorlara göre, bir çok sistemin olmadığı elektrikli araçlarda bakım maliyetleri çok düşük olmalı.
Örneğin, yağlama yok, örneğin motorun ısınması olmadığı için soğutma sistemi yok ve bunun gibi sistemlerin olmayışı da bir çok parçanın kullanılmaması demek, ve bu da bakım ihtiyacı olmaması demek.
Finansman kısımları
Aracın lansman fiyatı 61 bin TL fakat ayrıca batarya kirası ödemeniz gerekiyor. Batarya kiralama fiyatları da yıllık yapmayı planladığınız kilometre ile doğru orantılı olarak artan bir fiyatlaması var. Ve evet kafa karıştırıcı bir durum ama 10 bin Euro gibi bir fiyatı olan bataryaların amortismanını sağlamak için bir tarife hazırlamış. Araca ayrıca mutlaka Kasko yaptırmanız gerekiyor. Kasko fiyatları 1.600 TL gibi bir rakam ancak trafik sigortası benzinlik veya dizel Fluence’le aynı fiyatlarda.
Buna göre;
yılda 10.000 km. için aylık batarya kirası : 83 Euro
yılda 25.000 km. için aylık batarya kirası : 163 Euro