Ocağın sıcaklığı ne olursa olsun, üstündeki plaka eli yakmıyor. Ancak bu, üstü vitroseramikle kapla bir klâsik bir elektrik ocağın çalışma ilkesi, elektromanyetik alanlar oluşturmaya ve etkiyi, bu alanlara duyarlı metaller yoluyla yapmaya dayanır.
Foucault |
Gerçekten de elektromanyetik alanlara sokulan metal bir cisim, “Foucault” (19.yüzyılda bu akıma keşfeden Fransız fizikçinin adından) diye anılan elektrik akımları üretir. Bu akımlarda metali ıstır.
Böyle bir plakada, 20 kadar elektrik teli sarılmış bir bobin, plakanın çevresine yerleştirilir. İndüktör denilen bu düzenleme sistemi, üstüne tencere konulan vitroseramik bir plaka tarafından korunur.
Vitroseramiğin sıcaklığa karşı direncinin, hem yüksek, hem manyetik alan karşısında nötr olması gerekir. Bobinde dolaşan yüksek frekanslı akım manyetik alan üretir.
Bobin ile metal arasındaki etkileşim de sıcaklığa dönüşen Foucault akımlarını oluşturur. Bu akım, tencerenin metaliyle etkileşince sıcaklık enerjisi ortaya çıkıyor. Bu yöntemle, mükemmel bir enerji verimi sağlanır.
Ancak dikkat: Vitroseramiğin üzerine alüminyum, bakır, cam ya da plastik kaplar konduğunda ocak çalışmaz.