uctanuca.com

Bir uçtan bir uca

uctanuca.com

Bir uçtan bir uca

Prostat hastalığı nedir?

Prostat’ın yapısı

Erkek ürojenital organlarından biri olan prostat bezi, spermazoidlerle birlikte, spermin ana maddesini oluşturan sperm suyunu (meni) üretir. Prostat, erkeklik hormonu olan testosteronların etkisiyle gelişir. Ancak libido ve cinsellik üzerinde bir etkisi yoktur. Prostatın hacminin gelişmesi, sidik borusunun (üretra) çapını daraltır ve sidiğin geçişini zorlaştırır.

Prostat bezinin hacmi neden büyümeye başlar?

1. Prostat adenomu, ya da bir başka deyişle “iyi huylu” prostat tümörünün prostat bezi içindeki gelişmesi, sidik borusu (üretra) üzerinde baskı yapar. 60 yaşını geçen her 10 erkekten 8’inde rahatlıkla görülür. Ne var ki, prostat adenomunun fazla bir belirtisi yoktur. Bu nedenle, ancak hastaların yüzde 50’sinde bazı küçük işaretler gösterir. Nitekim, tüm dünyada adenomu olan prostat hastalarının sadece yüzde 20’si tedavi için başvurmaktadır. Cerrahi müdahaleyle önlenebileceği gibi, ilaçla tedavisi de mümkündür.

2. Prostat kanseri oldukça yaygın bir hastalıktır. 60 yaşını geçen erkeklerin üçte birinde görülmektedir. Ancak çok yavaş gelişen bir kanser tipi olduğu için, kolay kolay fark edilmez. Ultraviole ve ilaç tedavisi vardır. Bir başka çözüm de cerrahi müdahaledir. Prostat kanserine yapılan cerrahi müdahale insanı cinsel açıdan etkilemez.

Prostat hastalığına yakalanmamak için ne yapmalı?

50 yaşından sonra düzenli olarak mutlaka prostat kontrolleri yaptırılmalıdır. Doktorlar parmaklarıyla dokunarak, burada anormal bir büyüme ve gelişme olup olmadığını anlayabilirler. Öte yandan daha keskin netice almak için ekografi ve damar içi çektirilebilir.

İlginiz çekebilecek diğer yazılar için buraya tıklayabilirsiniz.. 
Prostat hastalığı nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön