uctanuca.com

Bir uçtan bir uca

Kunduz’lar hakkında herşey

Kunduz

Kunduzlar nerede yaşarlar?

Ormanlık bölgelerdeki göl ve ırmak kenarlarında yaşarlar.

Kunduzların boyları ne kadardır?

Vücudu 120 cm’e yaklaşır, kuyruğu ise 30 cm. kadardır.

Kunduzların evleri nasıldır ve nerede yaparlar ?


Kunduzun bütün korkusu kurt ve vaşak gibi yırtıcı hayvanların yuvasına girerek yavrularını yemesidir. Bundan ötürü yuvasının girişini düşmanlardan gizlemek için suyun altında yapar. Yuvasına girerken kullandığı tünelin uzunluğu bir kaç metreye yaklaşabilir. Tünelin zemininde çalı çırpı bulunur. Islaklığını bu çalı çırpıda giderip yuvasına ulaşır. Böylece yuvanın tabanı çamur olmaz. Yuvanın İçi bütün aileyi barındıcak kadar geniş ve düşman gözlerden uzak, emin bir yerdedir. Yuvasının tavanını çökmemesi için çalı çırpı ve çamurla örter. Burada bıraktığı küçük delik, yuvasının arka kapısıdır. Su içinden bir tehlike geldiğini sezdiğinde veya kışın su donduğunda bu pencereden girip çıkar.

Kunduz nasıl beslenir ?

Ağaç gövdelerini öndeki dişleriyle kemirir. 30 cm. olan bir ağaç gövdesini kemirebilmesi için iki gün çalışması gerekir. Ağacı devirdikten son yapraklarını kemirerek koparır, kabuklarını temizler. Ortadan kalan ağacı, aşağı yukarı 2 m. uzunlunda parçalara ayırır. İşi sona erince kemirdiği kabukları yer. Kunduzlar en çok kavak, söğüt, kayın ağaçlarının kabuklarını yemeyi sever.

Kunduzlar tehlike durumunda ne yaparlar?

Çalışırlarken bazı arkadaşlarını etrafı kollaması için gözcü olarak bırakırlar. Onlar da düşmanlarınının yaklşatığını sezdikleri an, kuyruklarını şiddetle suya vurarak haber verirler. O zaman bütün kunduzlar işlerini bırakarak suya dalarlar. Gelen düşman kurt veya vaşaksa tehlike atlatılmıştır. Ama düşman su samuruysa durum kötüdür.

Kunduzlar nasıl yüzerler?

Ön ayaklarını göğüslerinin üzerine sımsıkı bastırıp arka ayaklarını da suyun içinde hareket ettirerek yüzerler. Üzeri pullarla kaplı, yassı geniş kuyruğunu da yüzerken dümen gibi kullanırlar. Kuyruğunu tutuş biçimine göre sağa sola döner, suyun altına girer çıkar.

Kunduzlar suyun içinde ne kadar kalabilirler?

Suyun içinde 15 dakika kadar soluk almadan kalabilirler.

Kunduz çeşitleri nelerdir?

Yer yüzünde iki çeşit kunduz vardır. Biri Avrupa ve Asya’da diğeri ise Kanada’da yaşar. Eskiden kunduzlar sayıca daha çoktu. ama ormanların azalması, insanların kürkü avlamaları sonucu kunduzların sayısı çok azaldı.

Kunduz zararlı bir hayvan mıdır?

Ağaçları kemirmemesi bir yana, yaptığı bentlerle sellerin önünü alan kunduz yararlı bir hayvandır.

İlginiz çekebilecek diğer yazılar için buraya tıklayabilirsiniz..

Kunduz’lar hakkında herşey

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön