uctanuca.com

Bir uçtan bir uca

uctanuca.com

Bir uçtan bir uca

Köpek balıkları hakkında herşey

Köpek Balığı’nın, Asya ve Afrika’daki bazı yırtıcı hayvanlarla birlikte ortak bir ismi vardır: İnsan Yiyici.

Gerçekten bu canavarların çoğunlukla sıcak denizlerde, kazaya uğramış insanlarla kıyıdan biraz açıkta yüzenlere saldırıp parçaladıkları sık sık işitilir. Köpek Balıkları’nın bu saldırganlığını önlemek ve onları tehlikesiz bir duruma getirmek için çalışmalar yapan uzmanlar, birkaç yol bulmuşlardır. Bunlardan biri sarı renkli cankurtaran yelekleri, öbürü de Köpek Balığı Yağı‘dır. Uzmanların yaptığı incelemeler, Köpek Balıkları’nın sarı renge ve kendi yağlarını sürünen insanlara her zaman saldırmadıklarını ortaya koymuştur.

Köpek Balıkları’nın en üstün özelliği, bunların çok iyi yüzücü olmalarıdır. Üstün bir güce sahip olan bu türden balıkların iskeletleri dışında bütün vücutları kaslardan meydana gelmiştir. Bu kaslar içinde en güçlüsü, balığın başından başlayıp, vücudunun her iki yanından kuyruğuna kadar giden uzun kaslardır. Bu kaslar, Köpek Balıklarının iyi yüzücü olmalarını sağlar, örnek olarak Pamuk Balığının bir denizaltı gemisinin üç katı hızla denizin derinliklerine inebildiğini gösterebiliriz. Köpek Balıkları hiç uyumazlar. Sürekli olarak yüzer ve av peşinde koşarlar. Bu canavarlardan biri yaralanınca öbürleri onu hemen parçalarlar. Onların bu canavarlığı üzerinde bir fikir sahibi olmak için, yaralanmış bir Canavar Balığının kendi iç organlarını yediğini söylemek yeterlidir.

Köpek balıklarının yararları nedir?

Küçük boyda olan Köpek Balıkları’nın eti lezzetlidir. Bazı türlerinin derileri, zımpara kâğıdı yerine sert maddelerin parlatılmasında Ve kösele endüstrisinde kullanılır. Karaciğerlerinde, bol vitaminli bir yağ bulunur. Çin’liler, bunların yüzgeçlerini kurutarak yerler. Dişlerinden süs eşyası yapılır.

Köpek Balıkları’nın iskeletleri esnek bir kıkırdaktan meydana gelmiştir. Suda kaynatılan bu kıkırdak, jelatin olur. Yalnız, iskeletlerinin bazı bölümleri kireçli olduğundan serttir. Kafatasları kıkırdaktan bir kutu gibidir. Çene kemiğinin kafatasıyla bağlantısı çok yalındır. Yakalanan bir Harhariyas’ın en kolay ayrılan yeri çenesidir. Köpek Balıklan’nın derisi çok dayanıklıdır. Bu derinin çeperleri pütürlüdür. Plâkoyid denilen pulları çok serttir. Ağızlarının çevresindeki sert pullardan keskin dişlerine derece derece bir geçiş görülür. Çok keskin olan dişleri, koparıp aldığı avlarını çiğnemeye yaramaz, canavar onları bütün bütün yutar. Sindiremediği besinleri kusarak dışan atar. Düşen dişlerinin yerine yenileri çıkar. Köpek Balıklan’nın solungaçları vücutlannın yanlarında, birbirine koşut yanklar durumundadır.
Köpek Balıkları, sıcak ve ılıman denizlerden soğuk denizlere kadar bütün sahil ve açık denizlerde yaşarlar. Yüzeye yakın yerden dibe kadar değişik derinliklerde dolaşan 150’ye yakın türü vardır.

Köpek balığı çeşitleri nelerdir?

KÜÇÜK KEDİ BALIĞI: Uzunluğu 30 – 80 sm. arasında değişir. Sert derili eski çağlarda, çoğunlukla tahta, fildişi ve maden parçalarını parlatmada kullanılırdı. Bu balık genellikle kıyılara yakın kumlu deniz diplerinde yaşar.

HARHARİYAS: 2-3 m. uzunluğunda olan bu balığın çok dayanıklı ve esnek bir derisi vardır. Bu özelliğinden ötürü Harhariyas’ın derisi kösele olarak da kullanılır. Vurdum duymaz bir balık olduğu için kolaylıkla avlanır. Balıkçılar arasında da bundan ötürü uykucu diye anılır.

PAMUK BALIĞI: 6-7 m, uzunluğundadır. En korkunç İnsan Yiyici lerden biridir. Gemilerden atılan artıkları yemek için onların peşinden ayrılmaz. Onların bu alışkanlığı, kölelik çağında, esir gemilerinden atılan zenci cesetlerini yemelerinden ötürü kazandıkları da söylenir. Avlanan bir Pamuk Balığı’nın midesinde şunlar bulunmuştur: İki koyun kafası, bir domuzun alt bölümü, tasmasıyla birlikte bir köpek fesi, eski bir ayakkabı, niteliği anlaşılmayan 100 kilo et, yarım düzine fişek. Pamuk Balıkları, Atlas Okyanusu’nda ve Büyük Okyanus’ta yaşarlar. Bunlar, büyük bir hızla yüzerler (saatte 30 mil).

KAPLAN HARHARİYAS: Derin ve sıcak denizlerde yaşayan bu balığın boyu 6-7 m. arasındadır. Kaplan Harhariyas’ların arasıra Yunus Balıklan’na ve insanlara saldırmak için kıyılar ve ırmak ağızlarına kadar sokuldukları da görülür.

ÇEKİÇ BALIĞI: Kafası çekice benzediği için bu isimle anılır. Uzunluğu 4 – 5 m. kadardır. Yavrular, dişi balığın içinde gelişen yumurtalardan çıktıktan sonra doğar.

CANAVAR BALIĞI: En korkunç bir İnsan Yiyicidir. Uzunluğu 12 m.’ye, ağırlığı da 1200 kg.’a ulaşır. Dişleri de 7,5 cm.’dir.

SAPAN BALIĞI: 5-6 m. uzunluğunda 500 kg. ağırlığındadır. Cevik bir yapıyaa sahiptir. Uzun kuyruğunu küçük balık sürülerinin ortasında hızla sallamak yoluyla onları sersemletir ve sonra kolayca yakalayıp yer.

DEV HARHARİYAS: Bugün denizlerde yaşayan balıkların en büyüğüdür. 18 m. uzunluğunda ve 7 ton ağırlığındadır. Küçük balıklarla beslenir. Derin denizlerde yaşar ve arasıra suyun yüzüne çıkar. Çok büyük olan karaciğerinden 600 litre yağ elde edilir.

ÖZ KÖPEK BALIĞI: 100-150 sm. uzunluğunda olan bu balık genellikle Atlas Okyanusu ve Akdeniz’in çamurlu diplerinde yaşar. Yumuşakçalar, kabuklular ve deniz kurtlarıyla beslenir. Eti, Kuzey Avrupa’da füme olarak satılır. Fransa’da da faze taze yenir.

İlginiz çekebilecek diğer yazılar için buraya tıklayabilirsiniz..

Köpek balıkları hakkında herşey

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön