uctanuca.com

Bir uçtan bir uca

uctanuca.com

Bir uçtan bir uca

Güneş Sistemi

İçinde yaşadığımız Güneş Sistemi, güneş ve dokuz gezegenden meydana gelir. Dünaymız da güneş ailesinin gezegenlerinden biridir. Bu gezegenlerde ışık yoktur. Sadece güneşin ışınlarını yansıttıkları için parlak görünürler.

Gezegenler, güneşin etrafında dönerler ama hepsinin hızları değişiktir. Bir gezegenin güneşin etrafında dönerken izlediği yola, yörünge adı verilir. Her gezegenin bir yörüngesi vardır.

GÜNEŞ

Uzayın uçsz bucaksız boşluğundaki milyonlarca yıldızdan biridir. Dünyaya en yakın yıldızdır (149,5 milyon kilometre). Dev bir atom fırınından farksızdır. Hidrojen gazını devamlı olarak helium gazına çevirerek ışık, ısı ve enerji meydana getirir. Sıcak gazlardan meydana gelmiş bir topa benzeyen merkezinde ısı 16 – 20 milyon, yüzünde 6.000, tacın dış kesimlerde ise 1,5 milyon derece civarındadır. Güneşin ışınlarını saniyede 300 bin kilometre/saat hızla gider ve dünyamıza 8 dakikada varır.

MERKÜR

En küçük, en hızlı ve güneşe en yakın gezegendir (yakınlığı 58 milyon kilometre). Bu gezegen, güneş etrafındaki bir turunu 88 günde tamamlar. Merkür’ün bir yüzü daima güneşe dönüktür. Bu yüz ateş ten meydana gelmiş bir çölü andırır. Sıcaklık daima 400 derecenin üzerindedir. Güneşe bakmayan taraf ise çok soğuk ve karanlıktır. Gezegenin etrafında çok ince bir atmosfer tabakası vadır. Burada hiç bir canlı varlık yaşayamaz.

VENÜS

Güneşten 158 milyon kilometre uzaklıktadır. Güneş ve aydan sonra en parlak gezegendir. Güneş etrafındaki turunu 225 günde tamamlr. Dönüş hızı saniyede 35 kilometredir. Kendi etrafında ise 30 günde döner. Dünyamızdan biraz daha küçüktür. Bazı astranomi bilginleri Venüs’te canlıların bulunduğunu ileri sürmektedirler. Ama etrafını kaplayan kalın toz bulutları yüzünden Venüs’ün yüzeyini göremiyoruz. Venüs’ün çapı 12.300 kilometredir.

DÜNYA

Üzerinde yaşadığımız gezegene Dünya diyoruz.149 milyon kilometre uzağında bulunduğu güneşin etrafındaki turunu 365 günde (bir yıl) tamamlar. Kendi etrafındaki turunu ise 24 saatte (bir gün) tamamlar. Dünya güneş etrafındaki turunu saniye 29.8 kilometre hızla yapar. Dünyanın uydusu Ay’dır.

MARS

Dünya’dan görülmesi en kolay gezegen Mars’tır. Dünya’dan 56 milyon kilometre, Güneş’ten ise 226 milyon kilometre uzaklıktadır. Güneş etrafındaki turunu saniyede 24 kilometre hızla, 687 günde tamamlar. Atmosfer tabakası çok incedir. Mars’ta insanların yahut hayvanların yaşabileceği sanılmıyor. ama burada bitkilerin yetişebileceğine inanılmaktadır. Mars’ın iki küçük uydusu vardır. Bunlar Phobos ve Deimos’dur.

ASTREOİTLER

Astreoitler yahut küçük gezegenler, Mars ile Jupiter arasındaki 563 milyon kilometrelik boşluğu kaplarlar. Bugüne kadar iki binden fazla Astreoit tespit edilmiştir. Bunların en büyüğü olan Cares’in çapı 770 kilometredir. En küçükleri ise 4-5 kilometrelik kaya yığınlarından ibarettirler. Bunlarda hava ve hayat yoktur.

JUPİTER

Jupiter, Güneş Sistemi’nin devidir. Dünya’dan 1.300 kere daha büyüktür. Güneş’ten 779 milyon kilometre uzaklıktadır. Kendi etrafındaki bir dönüşünü 10 saatte tamamlar. Güneş etrafındaki dünüşünü ise ancak 11 yılda bitirebilmektedir. Jupiter çok soğuk bir yerdir. Buradaki ısı sıfırın altında 130 derecedir (-130 derece). 12 uydusu vardır. Bunların dördü küçük bir teleskopla rahatça görülebilir. En büyükleri Ganymede’in çapı 5 bin kilometredir.

SATÜRN

Güneş Sisteminin ikinci büyük gezegenidir. Saniyede 9.6 kilometelik bir hızı vardır. Kendisinden 1428 milyon kilometre uzakta bulunan güneşin etrafındaki turunu 29 yılda tamamlar. Kendi etrafındaki dönüşü ise 10 saat 15 dakika sürer. Bu gezegendeki ısı sıfırın altında 140 derecedir (-140). Dokuz uydusu vardır. Bunlardan Titan Ay’dan büyüktür. En önemli özelliği küçük uydulardan meydana gelen parlak halkalarıdır. Bu halkalar üç tanedir.

NEPTÜN

Neptün gezegeni büyüklük bakımında dördüncü gezegendir. 4501 milyon kilometre uzaklıkta bulunduğu güneş etrafındaki turunu 165 yılda tamamlar. Kendi etrafında ise 15.5 saatte döner. Isısı ortalama olarak sıfırın altında 200 derecedir (-200). İki uydusu vardır.

ÜRANÜS

Üranüs gezegeni 1781’de William Herschel adındaki astranomi bilgini tarafından el yapımı bir teleskopla tespit edilmiştir. Üranüs, Güneş Sisteminin en büyük üçüncü gezegeninden biridir. Çapı, 53.000 kilometredir. Güneş’ten 2842 milyon kilometre uzaklıktadır. Kendi etrafında 10 saat 40 dakikada döner. Güneş etrafındaki turunu saniyede 6.8 kilometrelik bir hızla gitmek süretiyle 84 yılda tamamlar. Beş uydusu vardır.

PLÜTON

Plüton, 1930 yılında keşfedilmiştir. Güneş’e en uzak olan (5.919 milyon kilometre) gezegendir. Bu yüzden güneş etrafındaki turunu ancak 248 yılda tamamlayabilmektedir.

Merkür’den biraz daha büyüktür. Plüton’da ısınının aşağı yukarı sıfırında altında 230 (-230) derece olduğu sanılmaktadır.

Plüton, Güneş Sisteminde en bilgi edilebilen gezegenidir.

İlginiz çekebilecek diğer yazılar için buraya tıklayabilirsiniz..

Güneş Sistemi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön