Hava yastıkları araçtaki tüm yolcuları koruyacak şekilde yapılandırılmıştır |
Airbag / Hava yastığı, ilk kez 1981 tarihinde Daimler Benz firması tarafından gerçekleştirilmiştir.
Emniyet kemerinden çok farklı olarak, çarpma anında sürücünün göğüs ve yüzünü direksiyonun darbesinden koruyor.
Hava yastığı nasıl çalışır?
Çarpışma anında, direksiyonun sürücü tarafından, 10 ile 15 milisaniye sonra bir balon çıkıyor ve şişiyor. Balonun çıkıp çıkmaması bir mikro elektronik sistemle kontrol ediliyor. Bu elektronik sistem, darbenin şiddetini belirliyor ve balonu şişiren mekanizmayı ona göre harekete geçiriyor. Eğer darbe arabanın yan tarafından gerçekleşmişse, yine aynı şekilde, sistem devreye girmiyor. Bir mini alıcı, darbenin hızını saptıyor ve onu analiz ederek bir hesap merkezine gönderiyor. Bu hesap merkezi bir başka alıcıyla ilişki içinde. Bu ikinci alıcı arabanın hâlâ dört tekerlek üstünde durup durmadığını saptıyor. Eğer veriler önden ve şiddetli bir çarpma yönündeyse, bu hesap merkezi bir elektrik sinyali veriyor ve sistem harekete geçip, 40 milisaniye içinde yastığı açıyor. Yastık çok çabuk şişsin diye, patlayıcı madde kullanılıyor. Patlamadan hemen sonra gaz, yastığı 2 ile 3 milisaniye içinde şişiriyor.
Hava yastığında hangi gazlar kullanılır?
Alev almayan bu nitrojen gazı önceden filtre edilerek ve soğutularak yastığın içine konuyor. Sertleştirilmiş özel bir tekstil maddesinden üretilen yastıklarda, bir de fazla sertleşmeyi önleyici emniyet supabı bulunuyor. Yastık, 40 milisaniye sonra sönüyor.
Etiketler : hava yastığı nedir, airbag nedir, airbag nasıl çalışır, airbag’i kim buldu, hava yastığında hangi gazlar bulunur