uctanuca.com

Bir uçtan bir uca

HP 1/8 G2 LTO-5 Ultrium 3000 SAS Tape Autoloader (BL536A)

 IBM Type 3583 LTO3

Uzun zaman IBM’in 3583 LTO3 library’sini kullandım. Library’de 2 adet kartuş magazini bulunuyor ve robotik kol bu kartuşları barkodlarına bakarak ayırabiliyor. Cihazda aynı zamanda iki adet LTO3 drive bulunuyordu. Bu bana bir yandan yedek alırken bir yandan da yedekten geri dönebilme imkanı sağlıyordu. 

Cihazı Tivoli ile kullandım. Tivoli binlerce sayfadan oluşan bir kullanım kılavuzu ile geliyor. Yapıyı tam olarak anlamak uzun zamanımı almıştı. 
Zamanla tam cihazı ve yazılımı öğrendim derken, donanım hataları ile boğuşmaya başladım. Bazen robotik kol düzgün çalışmaz (robotik kol yukarda iken birden aşağıya düşer, küt diye bir ses çıkarır), bazen drive hataları alır oldum.
En sonunda cihazın bakım masrafları ve donanım masrafları o kadar büyüdü ki, artık cihazı yaptırmaktan vaz geçip yeni arayışlara giriştik.
Günden güne ucuzlayan ve büyüyen kapasiteleriyle HDD’ler ve sata raid kontrol kartlarının ucuzlamasıyla, topladığımız bilgisayarlarla disk backup sistemleri oluşturduk.  Yedek alma işlemini de Robocopy ile yapmaya başladım.
HP 1/8 G2 LTO5 SAS Autloader

Bu da yetersiz ve sıkıntılar yaşanmaya başlayınca geçenlerde HP’nin LTO5 1/8 G2 LTO-5 SAS Autloader (BL536A) ürününü satın aldık. 
Ürün 2U büyüklüğünde, diğer sunuculara göre biraz arkaya doğru uzun bir yapıya sahip. Önündeki ekrandan uzaktan bağlantı ayarlarını yapabiliyorsunuz.
Cihazla verilen Data Protector Express yazılımı sadece bağlı olduğu host makinenin lokal disklerini yedekleyebiliyor. Yani map ile bağlansa dahi ağ üzerindeki bir diskin yedeğini alamıyorsunuz, mutlaka upgrade etmelisiniz. Bu arada upgrade fiyatları dudak uçurtan cinsten. Bunun yerine CA Arcserve Backup kullanmanızı öneririm.
CA Arcserve Backup programının kurulumu gayet basit. Kuruluma geçmeden önce HP Library Windows’da görünmüyordu. P212 Smart Array olarak kontrol kartı görünmesine rağmen Library’i windows yüklememişti. Elimde sürücüsü olmadığı için cihazla verilen Data Protector Express cdsini taktım bir güzelce yükledim. Programı yükledikten sonra cihazın driverları gayet güzel yüklenmiş oldu. Sonra gidip servislerden Data Protector Express servisini disabled edip sunucuyu yeniden başlattım.
Şimdi CA Arcserve Backup programının kurulumuna hazır hale gelmiş oldu. Dediğim gibi kurulum gayet basit. İlk kurulum sırasında tape library option seçeneğini aktif edin. 
Nasıl başlamalı ?
Sol navigasyon menüsünden Administration bölümündeki Device’a tıklayıp kullandığımız library ve içindeki kartuşları görüyoruz. Bu kartuşlar otomatik olarak PRGRP isimli bir kartuş gurubunda toplanmış oluyorlar. 
Kartuşlara sağ tıklayıp Inventory/Offline’dan envantere eklemek gerekiyor. Bu işlemi yaptıktan sonra ise bu sefer kartuşları formatlıyoruz. Tüm bu işlemler bittikten sonra ise yine Administration bölümünde Media Pool’a tıklıyoruz. Bu bölümde kartuşları havuzlarda ayrıştırmamıza yarıyor. Bu sayede bir yedekleme görevine bir havuz atıyor ve sadece havuzdaki kartuşlar kullanılıyor.
Şimdi yedekleme görevimizi yapabilir durumdayız. İlk yedeğimi alırken hangi havuzdan kartuş alınmasını istiyorsak görevin destination bölümde seçip Submit ile görevi başlatıyoruz.
HP 1/8 G2 LTO-5 Ultrium 3000 SAS Tape Autoloader (BL536A)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön