uctanuca.com

Bir uçtan bir uca

Bilgisayar fanı nasıl temizlenir?


Fan bakımını ihmal etmek,  donanımsal arızalara sebep olabilir. İşte size, fan temizliğindeki püf noktalar…

Fan, bilgisayarınızda ısınan donanımların soğumasını sağlar, performans ve donanımı oluşturan parçaların sağlıklı işlemesi için büyük önem taşır. Fanda zamanla hav ve toz birikir, fan bilgisayarı yeterince soğutamaz. Dolayısıyla bilgisayarın performansı düşer. Fan bakımını ihmal etmek, çok ciddi donanımsal arızalara yol açabilir.

Fanı belirli aralıklarla temizlemenin, aşırı ısınmanın neden olabileceği hasarları önleyeceğini belirten Pratik Servis, fan bakımında yapılması gerekenleri açıklıyor:

Masaüstü bilgisayarlarda temizliğe başlamadan önce, bilgisayar kasasından güç ve diğer kablolar çıkarılmalıdır. Fan; yumuşak, küçük bir fırça ya da blower ile temizlenmelidir. Blower, havayı püskürterek bilgisayarı tozlardan temizler. Blower yoksa soğuk ayarda, düşük basınçta çalıştırmak şartıyla saç kurutma makinası da kullanılabilir.

Dizüstü bilgisayarlar daha hassastır. Plastik aksamlar kolayca kırılabilecek yapıdadır. Vidalar küçüktür ve oldukça ufak tornavidalar yardımıyla sökülür ve takılır. Parçaları söküp çıkarırken oldukça dikkatli davranılmalıdır.

Dizüstü bilgisayar fanını temizlemeden önce bilgisayar kapalı, pil ve güç kablosunun çıkarılmış olması gerekir. Anakart üzerinde bir arada bulunan fan-heatsink ikilisi, işlemci ve ekran kartını soğutur. Söktüğünüz fan-heatsink, yine fırça ya da blower yardımıyla temizlenir.

Termal macun sürülmesi

Fan-heatsink söküldüğünde işlemci üzerindeki termal macun, izopropil alkollü bir bez yardımıyla dikkatle temizlenmelidir. Yeni termal macun, işlemcinin üzerine yanlardan taşmayacak şekilde sürülmelidir.

Yukarıdaki işlemler için profesyonel destek isteyebilirsiniz. Bilgisayarınız garanti kapsamındaysa, garanti şartlarını gözeterek yetkili servise başvurunuz.

Bilgisayar fanı nasıl temizlenir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön